VARMA RÄTTER

BÖNBURGARE

6 portioner



  • 4 dl kokta och grovt mosdade svarta bönor, väl sköljda och avrunna.
  • 4 dl kokta och grovt mosade potatisar
  • 4 hackade salladslökar, bara det gröna
  • 1 1/2 msk grillkrydda


Blanda väl och stek i lökolja. Bygg dig en burgare och servera gärna med Hälsomagens Chèvrekräm.

CHÈVREKRÄM

4. portioner



  • 100 g grovt mosad chèvre
  • 1 dl majonäs
  • 1 msk grillkrydda
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl hackade valnötter



Blanda väl och använd som dressing på din hamburgare eller bönburgare. Bygg din hamburgare med en massa "goa" grönsaker.

RÖDBETSVEGETTER

6 portioner



  • 4 dl kokt och pressad potatis
  • 6 dl finriven rå rödbeta
  • 1 dl mixade majskorn
  • 3 msk bovetemjöl
  • 1 msk lökolja



Blanda och forma till biffar med lökolja i handflatan. Stek vegetterna i lökolja eller lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla gärna över lite extra lökolja. Grädda ca 15 minuter i 200 grader.

VILTKRYDDADE

LAMMFÄRSBIFFAR

4 portioner


  • 500 g lämmfärs
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 dl grädde
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 msk vitlöksolja
  • 1 ägg
  • 1 msk viltfond
  • 1 msk viltkrydda


Blanda ihop alla ingredienser förutom färsen. Låt dra i 10 minuter och blanda därefter i färsen. Forma biffar med vitlöksolja i handflatan. Grilla, stek eller lägg biffarna på en bakplåtsklädd plåt. Tillaga i 225°C till en innertemperatur på 70 °C.

Om du har känslig mage

Använd laktosfri grädde & mjölk 

Om du har känslig mage

Använd laktosfri grädde 

CITRONDOFTANDE

GRÖNSAKSGRATÄNG

4  portioner


  • 700 g skivad potatis
  • 2 skivade zucchini
  • 7 skivade tomater


Blanda:

  • 4 msk lökolja
  • 1 1/2 msk lökblandning
  • 1 pressad och riven citron
  • 6 dl vispgrädde
  • 4 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk vitpeppar


Blanda väl med övriga ingredienser, lägg upp i en ugnssäker form och sätt in i ugnen 30 minuter i 225 °C.

Många fler goda recept finns i min kokbok. Du hittar den i webbshoppen och i butiken i Jörlanda.